Karl Reiter, een gepensioneerde onderhoudsmonteur in Oostenrijk, heeft een goed uitgeruste werkruimte thuis voor het restaureren van oude radio’s en het repareren van elektronische apparatuur. Bekijk zijn inspirerende thuiswerkplaats.
Wat doe je voor werk?
Ik ben in 2004 met pensioen gegaan. Daarvoor werkte ik 32 jaar als service-technicus voor instrumentele analyse.
Vertel eens over je elektronica werkruimte. Waar gebruikt je die voor?
Ik heb een werktafel met meet- en testapparatuur. Ernaast een computer, aan de muur planken met onderdelen en boeken. De werkplaats wordt gebruikt voor reparaties, het bouwen van nieuwe apparaten en schakelingen en het programmeren. Plaat- of houtbewerking vindt plaats in de aparte werkplaats op de binnenplaats. De werkkamer bevindt zich op de zolder van het huis en beslaat ongeveer 20 m2.
Hoe lang heb je deze ruimte al?
Ik heb deze ruimte sinds ik hierheen verhuisd ben (8 jaar). Daarvoor had ik een ruimte in de kelder van mijn huis.
Toen je je ruimte ontwierp en/of inrichtte, wat waren toen je eisen en doelen?
Aangezien ik met zowel oude elektronica als microcontrollers (AVR) werk, moeten alle onderdelen en apparatuur aanwezig zijn. Veel van de meet- en testapparatuur heb ik zelf gemaakt, omdat ze niet op de markt verkrijgbaar zijn, of zijn heel duur.
Wat zijn je technische interesses? Aan wat voor soort projecten werkt je in je elektronica werkplaats?
Ik verhandel, verzamel en restaureer radio’s van de jaren 1920 tot ongeveer 1970 (momenteel wordt er gewerkt aan een Franse jukebox uit 1969). Ik repareer ook elektrische huishoudapparaten, regelsystemen en dergelijke. Voor het overige houd ik me bezig met het programmeren van AVR’s, maar momenteel heb ik geen specifiek project.
Wat voor soort apparatuur en gereedschap heb je in je ruimte (bijv. soldeerstation, oscilloscoop, 3D-printer, enz.)? Kunt je ons vertellen hoe en waar je de apparatuur en gereedschappen opslaat?
Ik heb het volgende: een soldeer en heteluchtstation, oscilluscoop (100 MHz), 2x draagbare DVM’s, voedingen voor vaste en regelbare DC en AC spanningen (zelf gemaakt), een voeding voor apparatuur met Vender buizen voor AM meet (zelf gemaakt), een isolatitester voor condensatoren, en diverse kleine apparaten die ik voor specifieke doelen heb ontwikkeld.
Wat is je belangrijkste meetapparaat?
Het belangrijkste instrument is de 100-MHz scoop. Ook belangrijk zijn het buizenmeetstation en de twee meet- en testzenders (één van Philips, de andere zelfgemaakt).
Is er iets speciaals of unieks aan je ruimte?
Mijn werkruimte is bijzonder omdat hij geschikt is voor het verwerken van elektronische apparaten uit de eerste helft van de vorige eeuw, maar ook voor moderne microcomputers. Omdat ik sinds mijn pensionering alleen nog maar als hobby met elektronica bezig ben, heb ik de ruimte ingericht op de manier die mij het beste uitkomt.
Heb je nieuwe plannen voor je werkruimte? Heb je plannen om meer apparatuur of gereedschap aan te schaffen?
Als je 77 bent, plan je niet veel meer. Ik ben tevreden met wat ik heb. Maar als de behoefte komt om iets nieuws te doen, zal ik dat doen binnen het kader van mijn mogelijkheden (bv een nieuw meettoestel of iets dergelijks ontwerpen en bouwen).
Vertel ons eens over je favoriete elektronicaproject. Wat heb je gebouwd en waarom? Welke componenten, MCU’s, en/of kits heb je gebruikt? Heb je iets interessants geleerd?
Mijn favoriete object is altijd datgene waar ik aan werk. Het grootste project was waarschijnlijk de ontwikkeling en de bouw van het buizenmeetstation. De bouw van de regeling voor mijn pelletverwarmingssysteem was ook een interessante ervaring. Ik vind het ook leuk om me vertrouwd te maken met de techniek van de oude radio’s uit de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw.
Werkt je momenteel aan een elektronica- of programmeerproject?
Op het ogenblik werk ik aan de restauratie van een Franse jukebox, die decennia lang in een landbouwschuur stond. Het zal een project voor de komende maanden worden, denk ik, vooral omdat er nauwelijks documentatie voor het apparaat bestaat.
Heb je een droomproject of iets wat je graag zou willen aanpakken?
Op mijn leeftijd heb je geen dromen meer (hooguit nachtmerries’s nachts). Maar wat ik eventueel nog eens zou willen doen, is een besturings- of automatisingsproject met een AVR microcontroller, maakt niet uit waarvoor.
Heb je advies, tips of aanmoediging voor andere technici of makers die overwegen om een werkruimte in te richten?
Integreer zo veel als nodig is, maar zo weinig mogelijk. Ik raad een rustige plek aan met veel natuurlijk licht en om te ontspannen een koffiezetapparaat of uitzicht op het groen.
Laat ons je elektronica werkruimte zien!
Vindt je het leuk om te weten aan wat voor elektronicaprojecten je collega’s werken? Neem dan eens een kijkje op deze andere electronica workplekken. je kunt ook de details van je elektronicawerkplek delen met Elektor’s wereldwijde community van technici en makers. Vul gewoon het online formlier in zodat we je kunnen bereiken!
Vertaling: Hans Adams
More Stories
Which can cause an increase in nitrogen.
The Central State Real Estate Agency has no additional space to accommodate Ukrainians.
The oystercatcher, the “unlucky national bird,” is increasingly breeding on rooftops.