PRO
|
|
CON
|
De Huawei Watch GT3 helpt je sportieve prestaties naar een hoger niveau tellen. Deze smartwatch kent je lichaam door en door.
Huawei focust zich met zijn smartwatches al enkele jaren op sport & gezondheid en de Watch GT-reeks is daar het perfecte voorbeeld van. Deze reeks slimme horloges kan je eigenlijk zien als deluxe sporthorloges die een uitgebreid palet aan trainingsmodi en gezondheidsfuncties ondersteunen. Met de Watch GT3 gaat Huawei daarin nog een stapje verder en ondersteunen tot maar liefst 100 verschillende sporten. Daarnaast moet de smartwatch het volgende bouwsteentje zijn in de uitbouw van het HarmonyOS-ecosysteem.
Huawei Watch GT3: wat vinden we van deze smartwatch?
Sporten in stijl
Huawei weet ons altijd aangenaam te verrassen met het ontwerp van hun smartwatches en ook de Watch GT3 is weer een schot in de roos. Het 1,43” AMOLED-display zit verwerkt in een stalen horlogekast, die de horloge de nodige stevigheid biedt en tegelijkertijd toch licht aanvoelt rond je pols. De 42mm-versie heeft nog een interessante touch: het display heeft gebogen randen waardoor de rondingen van het display sterker tot uiting komen. De twee grote knoppen van de Watch GT2 Pro maken ruimte voor een kleiner draaiwiel dat je kan gebruiken om door apps te navigeren en een drukknop om terug te gaan of een training te starten.
Het geheel oogt compact en stijlvol, maar het is juist die klassieke leren polsband die het voor mij afmaakt. Die zeldzame combinatie tussen klassieke en moderne elementen werkt perfect en maakt de Watch GT3 Pro een lust voor oog. Alle verschillende onderdelen passen naadloos in elkaar. Met de wijzerplaat kan je zelf kiezen welke kant van het spectrum je extra wil uitlichten.
Voor elke sport wat wils
Huawei wil met de Watch GT3 de ultieme sporthorloge ontwerpen. Eerdere generaties ondersteunden al tot meer dan 20 verschillende trainingsmodi, de Huawei Watch GT3 Pro kan tot wel 100 sporten ondersteunen. Als lopen of fietsen niet jouw ding is, dan kan je altijd nog wagen aan kendo, waterpolo, handbal of een potje darts. Elk van die sporten heeft een unieke interface en bij het meten van je prestaties zullen andere accenten worden gelegd. Zo’n grote diversiteit in het aantal ondersteunde sporten zag ik zelf nooit eerder in een smartwatch. Het maakt van de Huawei Watch GT3 Pro meteen ook één van de meest geavanceerde activity trackers in 2022. Nu moet ik wel eerlijk zeggen: 100 verschillende trainingen is misschien wat te veel van het goede. Ik heb tijdens een gymsessie eens voor elk toestel de optimale trainingsmodus proberen te zoeken en op den duur was ik meer met mijn horloge bezig dan dat ik effectief mijn oefeningen aan het uitvoeren was. Keuze hebben is leuk, maar beperkt je tot een aantal trainingsmodi die je ook effectief gaat gebruiken.
Naast verschillende sporten heb je ook ondersteuning voor veel verschillende types metingen. Dit zijn de inmiddels gekende parameters genre hartslag en SpO2-niveau. Deze kan je bovendien de klok rond aanzetten zonder dat dit al te veel aan je batterijniveau vreet. De hartslagsensor bestaat uit 8 fotodiodes om de accuraatheid en consistentie te verbeteren. Ook je positiebepaling is door het dual band-systeem tot de centimeter nauwkeurig. Nadien kan je alle gegevens van je looptocht bekijken in de Gezondheids-app, waar je met de dynamische tracking je sessie tot in de puntjes kan analyseren.
Voor de hardloper ons roll Huawei ook een gloednieuwe functie uit: de AI-trainer. Dankzij deze functie zit jouw looptocht er niet meer op van zodra je de training hebt stopgezet. Ga je de dag nadien lopen, dan zal de horloge jouw hartslag en energieverbruik analyseren in verhoudingen tot jouw vorige trainingen. Zo is het voor jou ook veel eenvoudiger om je vooruitgang op te volgen, wat je meer voldoening zal geven om de dag nadien weer voor een looptocht te gaan. Omdat de Watch GT3 je lichaam zo goed kent, kan de horloge je beter fysiek ondersteunen. We hopen dat Huawei deze functionaliteit ook nog naar andere sporten kan brengen.
Streven naar harmonie
Het grootste verschil tussen de Watch GT3 en zijn voorganger is de software. Watch GT2 draaide nog op WearOS, sinds de Watch 3 is Huawei overgeschakeld op HarmonyOS. Dat heeft zijn keerzijden, merkten we ook al bij de Watch 3. Ondanks de verschillende software werkt de smartwatch perfect met een Android-smartphone of iPhone, dat is zeker geen probleem. Maar de Gezondheid-app kan je echter enkel via de Huawei’s AppGallery terugvinden (die je zo moet installeren op je smartphone).
HarmonyOS heeft nog een mankement: om gekende redenen heeft Huawei nog niet veel derde partijen kunnen overhalen hun applicatie aan te bieden voor het besturingssysteem. Voor veel toepassingen ben je dus aangewezen op de bloatware van Huawei. Die apps zijn niet per se slecht, maar als je al een afspeellijst hebt samengesteld voor Spotify, dan wil je dat niet nog een moeten doen voor Huawei Music. HarmonyOS heeft ook wel zijn positieve punten. De interface is overzichtelijk en met een druk op de draaiknop heb je al je applicaties netjes naast en boven elkaar gesorteerd. Met de tijd zal het ecosysteem ook wel uitgebreider worden.
Huawei Watch GT3: eindverdict
Ben je op zoek naar een nieuwe sporthorloge, dan is de Watch GT3 echt de moeite waard. Met het ruime aantal trainingsmodi en uitgebreide metingen zal elke sporter veel aan dit horloge hebben. Ook de batterijduur is indrukwekkend: bij ‘normaal’ gebruik houdt de batterij het moeiteloos twee weken vol. Huawei Watch GT3 mag de sportiefste van de klas, de slimste is hij helaas niet. Buiten sporten zijn de mogelijkheden van HarmonyOS door de beperkte ondersteuning door derde partijen nog beperkt. Het blijft jammer dat we dit voor elk Huawei-product moeten aanhalen, maar we kunnen het nu eenmaal niet negeren.
Kennisgeving: Voor dit product is een JavaScript vereist.
More Stories
Monster Jam Showdown Launch Trailer
The European Digital Twin Ocean prototype reveals many possibilities
Instagram now lets you add a song to your account